Hij komt, hij komt ….

die lieve goede Sint heeft afgelopen zaterdag weer voet aan Nederlandse wal gezet. Menig kinderhart is hierdoor weer harder gaan kloppen. Met cadeautjes, snoep en chocoladeletters in het vooruitzicht.

chocoladeletters

Waar komt de traditie van de chocoladeletter nu vandaan? Hier bestaan meerdere theorieën over.

De meest voorkomende is dat het een educatieve functie zou hebben. Het zou een vervolg zijn van de broodletters die gebruikt werden in kloosterscholen om leerlingen te leren lezen en schrijven. Als beloning mocht de broodletter worden opgegeten.

Een andere verklaring is dat men in de 19e eeuw vaak de cadeautjes onder het kleed of laken verborg en door de (brood)letters kon zien voor welk kind het betreffende cadeau was.

Aan het einde van de 19e eeuw begon de (industriële) productie van chocoladeletters. Het was in die tijd al gangbaar om elkaar de eerste letter van hun (voor)naam te geven. De reden waarom men juist in die tijd is overgestapt op chocolade is niet heel duidelijk terug te vinden. De prettige smaak en effect van chocolade in combinatie met de mogelijkheid tot massaproductie en de toenemende welvaart zal het proces zeer waarschijnlijk hebben versneld.

Meer lezen of zien over de traditie en oorsprong van Sinterklaas?

De documentaire “Wild geraas” geeft een gedegen en objectief overzicht over buitenlandse rituelen die sterk lijken op het Nederlandse Sinterklaasfeest. Een aanname hierin is dat deze tradities waarschijnlijk dezelfde gemeenschappelijke (Heidense) oorsprong hebben.

Wild Geraas – Oorsprong Sinterklaas en Zwarte Piet

Review over Wild Geraas