10 tips om feestdagen stress te voorkomen

De dagen worden weer korter, de temperatuur lager, de bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren. Nog even, en dan begint het gezellige, maar voor velen ook zeer stressvolle, (feest)seizoen. Hoe zorg je er nu voor dat het voor iedereen gezellig en ontspannen blijft? Met deze tips heb jij (en je familieleden) meer rust, zodat je meer van elkaar kunt genieten.

Ontspannen de feestdagen door

  1. Begin op tijd met je planning(en).
  2. Maak een lijstje met cadeautjes die je wilt kopen en begin hier op tijd mee. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment in overvolle winkels nog aankopen moet doen. Of, als je in webwinkels koopt, afhankelijk bent van de tijdige bezorging van de pakjes.
  3. Maak een lijst met specifieke producten die je nodig hebt voor de feestdagen, zoals pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes, oliebollenmix, extra bloem en suiker, champagne en ijs. Neem iedere keer als je naar de supermarkt gaat alvast een paar producten mee. Het gaat om de producten die lang(er) houdbaar. Zo hoef je vlak voor de feestdagen alleen nog boodschappen te doen voor de verse ingredienten en is je winkelwagen niet overvol.
  4. Feestkleding nodig? Neem je kinderen alvast mee deze herfstvakantie om te shoppen. Ga naar de stad en maak er een leuk (mid)dagje uit van. Ga voor je eigen kleding zelf op een koopavond of zaterdag shoppen, alleen of met een vriendin. Nu is er nog veel keuze in alle maten.
  5. Maak vervolgens een lijstje van accessoires die je nog nodig hebt, zoals panties en kaarsen en zet deze digitaal in je telefoon of op een papiertje bij je kalender. Iedere keer als je iets koopt wat er op staat, kun je dat wegstrepen.
  6. Heb je kinderen in de basisschoolleeftijd? Voor hen is het vaak een zeer hectische tijd met allerlei extra indrukken. Hierdoor kunnen ze de laatste weken voor de kerstvakantie heel erg druk en overprikkeld zijn. Zorg dat je al een plan hebt voor wat je wilt maken voor het kerstdiner op school. En dat je weet waar de benodigde (kerst)spullen liggen die ze mee moeten nemen naar school (zoals een kaarsje, glazen potje, plastic bord). Je kind is erbij gebaat als jij rustig bent.
  7. Krijg je gasten met Sinterklaas, Kerst of Oud en Nieuw? Geef aan dat je dit jaar het menu samen wilt maken. Een ieder die komt, bereidt (thuis) een onderdeel van het menu en neemt dit mee. Hierdoor hoef jij minder tijd te besteden aan boodschappen en in de keuken. Communiceer dit op tijd.
  8. Kerstboom en/of kerstartikelen, halen? De meeste tuincentra zijn overvol met mensen direct na Sinterklaas. Overweeg om een ochtend vrij te nemen en dan de benodigde kerstspullen te halen. Dat is een stuk rustiger dan in de avond of het weekend.
  9. Ga je zelf weg met kerst en/of Oud en Nieuw? Zorg voor een cadeau voor de gastvrouw om je dankbaarheid te tonen. Stel je thermostaat en verlichting goed in, zodat er niets kan bevriezen en het lijkt alsof je thuis bent.
  10. Geniet van elkaar! Dit zijn momenten waarop je herinneringen maakt met je dierbaren.