♥ Moederdag ♥

Nog enkele weken en dan is het weer zover, dan zetten we onze moeder in het zonnetje.

Het vereren van ‘de moeder’ bestaat al heel lang en heeft diverse culturele achtergronden, van het klassieke Griekenland (Rhea) tot de moeder van alle moeders in Egypte (Isis). De traditie van ‘Moederdag’ zoals wij die kennen, komt uit Amerika aan het einde van de 19e eeuw.

Aan de basis stond Ann Maria Jarvis (1832  – 1905). Zij was een actieve en sociaal zeer betrokken vrouw. Zo richtte ze groepen op die bestonden uit moeders met het doel de gezondheid en sanitair van de lokale gemeenschap te verbeteren. Tevens werd er bijstand verleend als de moeder ziek was of er medicijnen nodig waren. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog riep ze vrouwen op om slachtoffers van beide kampen te verzorgen. Na de oorlog begon ze in 1865 met een ‘Vriendschap Moederdag’. Ze wilde mensen met elkaar verbinden, bijvoorbeeld door het organiseren van moeders van soldaten die aan de oorlog hadden deelgenomen.

Een andere vrouw, Julia Ward Howe (1819 – 1910), had in dezelfde periode als reactie op de burgeroorlog een ‘Moederdag proclamatie’ (1870) uitgebracht. Ze riep vrouwen op zich te verenigen voor wereldvrede. Ze startte een grote campagne voor een jaarlijks terugkerende dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen.

Deze dag werd pas echt populair toen dochter Anna Marie Jarvis (1864 – 1948) haar eigen moeder ging eren na haar dood. Ze zette een aanhoudende campagne in om een nationale ‘Moederdag’ te verwezenlijken. Op deze dag zou de moeder geëerd worden voor haar toewijding. Ze zag dit als een huldebetuiging aan alle moeders in de wereld, overleden en levend.

Haar inspanningen werden uiteindelijk beloond. In 1914 werd officieel door de Amerikaanse president Wilson de tweede zondag in Mei tot een nationale feestdag benoemd, namelijk ‘Mother’s Day’. In Nederland is deze traditie vanaf 1925 overgenomen.

Zet jij jouw moeder ook op Zondag 8 mei 2016 in het zonnetje?

www.goodieplaza.nl

Goodieplaza – Altijd een passend cadeau voor jouw moeder

 

http://www.mothersdaycelebration.com/story-of-anna-jarvis.html ; http://www.peace.ca/mothersdayproclamation.htm ; http://www.biography.com/people/julia-ward-howe-9345293#a-suffrage-activist; http://www.wvculture.org/history/jarvis.html ; https://en.wikipedia.org/wiki/Mother’s_Day_%28United_States%29