Categorie archief: Verpleegstershorloges

Verpleegstershorloges kenmerken zich door de exacte aanduiding van secondes en het ‘op de kop hangen’ van het klokje. Hierdoor is de tijd makkelijk af te lezen als het is bevestigd aan het uniform.

Wij zijn Happy met ons beeldmerk

Wij zijn Happy !

Ons beeldmerk Happy is sinds 1 mei 2017 geregistreerd bij het BOIP (registratiebureau). Dit bureau registreert merken en modellen. We mogen nu de “R” van registratie gebruiken bij deze producten.

We hopen dat we vele patiënten een beetje blijer kunnen maken als verpleegkundigen een Happy horloge dragen. Ook gaan we andere sieraden en accessoires gebruiken met dit beeldmerk.

Van dit horloge wordt iedere patiënt weer blij
Van dit horloge wordt iedere patiënt weer blij

BOIP

 

 

 

 

 

Hoe maak je een verpleegkundig horloge schoon?

In de vorige blog is het belang van een goede hygiëne in het contact tussen zorgverlener en patiënt uiteengezet.

Een verpleegkundig horloge mag alleen gedragen worden als het horloge:

  • Niet om de arm/pols zit én het schoongemaakt kan worden

Hoe reinig je nu een verpleegkundig horloge?

Er zijn twee type horloges die worden gebruikt in de zorg:

  1. Siliconen horloge (met speld of ketting).
  2. Roestvrij stalen horloge (met clip of speld)

Siliconen varianten

Siliconen horloge in de zorg
Siliconen horloge in de zorg

Je kunt het klokje eruit halen en het siliconen omhulsel met een warm sopje schoonmaken (bijvoorbeeld met een beetje afwasmiddel). Daarna goed drogen met een (microvezel)doek.

Voor het klokje zelf kun je een schone , zachte (microvezel) doek of een speciaal schoonmaakdoekje gebruiken.

Metalen verpleegsterhorloge

Metalen horloge in de zorg
Metalen horloge in de zorg

Heb je een ketting met schakels? Dan kun je tussen de schakels een fijne tandenrager gebruiken om het schoon te maken. De buitenkant kun je met een zachte (microvezel) doek schoonmaken. Je kunt ook een beetje ontsmettingsmiddel gebruiken. Pas hiermee op bij de achterkant (het klepje) van het horloge. Als het horloge al eens open is geweest om een batterij te vervangen, kan er ruimte tussen zitten. Ook bij het glas geen ‘harde’ reinigingsproducten gebruiken om krassen te voorkomen.

We wensen alle verzorgenden en verpleegkundigen langdurig plezier met hun horloge!

De geschiedenis van het verpleegkundige horloge

Verpleegkundige(n) en ander medisch personeel mogen geen polshorloge dragen. Waar komt dat vandaan?

Hygiëne is heel belangrijk in de zorg, omdat men vaak te maken heeft met kwetsbare en / of zieke mensen. Door het naleven van een goede hygiëne kan onnodig letsel aan deze groep worden voorkomen. Het belangrijkste doel van een goede hygiëne van verpleegkundigen en medewerkers in de zorg is dan ook het voorkómen van infecties.

In de gezondheidszorg maakt men gebruik van zogeheten WIP-richtlijnen. WIP staat voor Werkgroep Infectiepreventie en heeft sinds 1988 nationale richtlijnen opgesteld voor zorginstellingen. Op het gebied van de persoonlijke hygiëne staat hierin dat medewerkers geen sieraden of accessoires aan hun handen of onderarmen mogen dragen. Hieronder vallen ook polshorloges. De achterliggende reden hiervoor is dat er meer bacteriën aanwezig zijn op handen /onderarmen met sieraden dan op handen/onderarmen zonder sieraden. Ook blijkt uit onderzoek dat de handhygiëne minder effectief is bij ringdragers dan bij niet ringdragers.

De Inspectie van de Gezondheidszorg (IZG) voert onderzoek uit naar de preventie van infecties in ziekenhuizen en oudereninstellingen. Hieruit blijkt dat de hygiëne en infectiepreventie vaak nog onvoldoende zijn. Een van de onderdelen waarop onvoldoende wordt gescoord, is dat medewerkers nog te vaak sieraden droegen tijdens het werk.

Accessoires op de werkkleding zijn volgens de WIP-richtlijn ook niet toegestaan. De uitzondering hierop is een werkgerelateerde accessoire zoals een naambordje of een verpleegkundig horloge. Deze is alleen toegestaan als de accessoire niet in contact komt met de patiënt en de accessoire schoon te maken en te desinfecteren is. Het verpleegkundige horloge wordt vastgemaakt aan het uniform door een speld of clip.

Naamplaatje en klokje ineen

Naamplaatje en klokje ineen

De WIP heeft haar werkzaamheden sinds begin van dit jaar (2017) gestaakt. Onduidelijk is wat de oorzaak hiervan is. Huidige richtlijnen kunnen dus niet meer ‘up to date’ zijn. Er wordt tussen diverse partijen wel gewerkt aan een nieuw programma voor het ontwikkelen en invoeren van regels ter bevordering van de infectiepreventie in de gezondheidszorg.

Bronnen

Richtlijn WIP

IGZ onderzoek

Verpleegstershorloges met eigen naam

Dat is handig … Zo weten patiënten altijd hoe je heet en raak jij je horloge nooit meer kwijt. 

Leuk als cadeau om te geven of te krijgen

Er zijn 7 basiskleuren (donkerblauw, felroze, geel, groen, lichtblauw, lichtroze en paars). De naam wordt gedrukt in het wit of zwart. De namen die op voorraad zijn, worden direct geleverd. Staat je naam er niet bij, bestel dan via “Eigen naam” horloges in de gewenste kleur, en zet je naam bij de opmerkingen aan het einde van de bestelling. Levertijd is dan ongeveer 10 dagen.
Een grote(re) bestelling of eigen logo? Stuur ons dan even een mailtje.

Verpleegstershorloge met eigen naam

Verpleegstershorloge-Marieke-verpleegsterhorloge